Cari Blog Ini

Rabu, 28 Mei 2014

PERSIAPAN BERPANTANG HAMPIR SELESAI...

X sabarnya nak tunggu Set Bersalin Tanamera ku sampai... K.Ikin kata mungkin esok @ lusa akan sampai... Tersangat excited perasaanku sekarang ini.... Hahaha... Jangan cemburu, jeles @ menyampah dengan statusku ini... This month Tanamera ada buat contest tau... Sape menang leh dapat stok pampers Mamypoko 3 bln tue... Bernilai RM250.00... Yg buat aku x sabar bukan nak join contest, tp sebab VCO dgn minyak urut Tanamera ku yg kat umh dah hampir habis... Kali nie nak try minum VCO tue... Cuba lawan perasaan x berani yg ada dlm diri nie... hehehe...

Lagi 1 brg yg aku x sabar sgt2 nak terima adlh Bengkung Moden... Nak letak dalam beg hospital siap2... Nak pakai masa lepas je kuar dr Labour Room... HOPEFULLY... Sebab sblm2 nie aku main ikat guna kain je kat bwh perut aku... Ummi kata supaya peranakan kita x jatuh @ goyang... Kan baby baru kuar... Ini pun K.Ina kata esok @ lusa dia akan pos.. Sebab aku bayar guna Interbank Giro... So, transaction amik masa ckt...

Oh ya Tungku?... Tungku Moden aku dah rosak lar... Nak kena cari baru... En.Suami kata pakai batu je lar... Memang lar selama nie aku guna batu sungai yg dibakar atas api kemudian dibalut dgn daun2 n kain... tapi dalam waktu2 kecemasan, lau x de org nak tlg, aku terpaksa gak guna Tungku Moden yg elektrik tue...  Kadang tengah malam pun aku akan bertungku... sebab masa tue tetiba aku rasa x selesa, berangin, sejuk @ sembelit... Jadi ianya sangat2 membantu... tungku besi lak aku x larat nak angkat... Berat woooo... memang x larat... Lau guna tue aku main2 je bertungku... Ingat mgu nie nak g bli lar... sape nak order meh sini aku leh tolong beli n poskan... hehehe...

Persiapan berpantang aku dah hampir selesai aku sediakan... Mudah2an proses bersalin akan berjalan lancar... Ada lagi x yang aku tertinggal erk... Ini pun En.Suami dah bising aku x letak beg dalam kete lagi... sabar erk... Yang sebenarnya aku takut walaupun ini bakal jadi pengalaman ke-3 aku di Labour Room... Ya Allah Kau Permudahkanlah segala urusanku.... AMIN.....

Selasa, 27 Mei 2014

Medela Mini Electric VS Medela Harmony Sealed

Salam, sebelum nie saya dah share pasal pengalaman saya yg x pandai buat Mermet kan....

Saya mmg terlalu bergantung harap dengan breastpump.... Setelah penat duk ulang-alik g keje bawa BP Mini E nie kan... tetiba sy terpikir nak add 1 lg BP utk letak kat umah jer... cari punya cari, search punya search sy pun terjatuh hati dgn Medela Harmony.... Lepas tue terjumpa lak yg sealed aje.... bkn packing dlm kotak... Harga pun lagi murah.... Function tetap sama... Mmg sgt2 berbaloi... 


Medela Harmony sumber dari en.Google
Semasa kat rumah sy suka buat "Tandem Nursing"... Ammar hisap sebelah, sebelah lg sy akan pam guna MH... Hasil yg sgt meriah... N x rasa sakit pun guna MH nie... Masa tue rasa WAH Seronoknya mcm nie... kadang saya boleh dpt 8oz utk 1 sesi... 

bukan nak kata Medela Mini E x best... itu lg lah best... cinta hati pertama... sy beli masa dlm pantang Amni... Belajar pam n buat stok susu pun guna MME nie.... Tgh keje mmg rasa sgt cepat je leh dpt byk susu... X payah pikir nak guna tenaga ke apa... just tekan butang dia jer.... sgt2 senang... 
Medela Mini Elektrik sumber dari en.Google


Cuma bila kadang2 tertinggal MME ku dirumah, penyeksaan yg amat sgt kpd diriku.... Nak jadi cerita, MME tetiba rosak hari tue.... Alhamdulillah ada MHS... Dah x perlu pk banyak... Tetiba terpk mcm nak beli 1 lg MHS utk standby... MME x tau ape cer dah....

Saya mmg dah dah jatuh cinta sgt2 dgn MHS nie.... X perlu berbelanja banyak... Tapi hasil mmg menakjubkan... Yang penting x sakit... Jadi perspektif sy tentang manual pump sblm nie dah salah bila bertemu dgn MHS...

After deliver kita akan mula bercinta kembali dgn MHS... semoga reski utk baby am akan meriah gak @ bertambah meriah drpd yg abg am dpt sblm nie... 

Penambahan MHS akan difikirkan kemudian hari setelah baby am keluar... akan dipertimbangkan semula...

Isnin, 26 Mei 2014

Bestnyer pergi Kursus KeIbuBapaan...

Alhamdulillah... semalam Ibu Am'sz dgn En.hubby ade pergi 1 kursus... anjuran SPIES Kerajaan Negeri Selangor... Actually, dah terlewat pergi pun... patutnya ari Sabtu @ 24052014 dah start program tue... tapi x pe lar, sekurang2nya saya pergi n dpt faedah juga drpd program tue.... Kursus Keibubapaan (IbuBapa Cemerlang Keluarga Bahagia)....

Walaupun sy x larat nak wat aktiviti sbb dah semakin sarat... this week dah 36w @ 9bln.... Tapi ceramah yg diberi cukup berkesan... 

Kunci kepada KEBAHAGIAN adalah MEMBERI KEMAAFAN... Tengah2 dengar ceramah, teringat lak kat ank2 yg kat umah... Budak 2 org tue duk ngan atok n nenek... Semoga saya & En.Suami dapat menjadi IbuBapa yg terbaik buat ank2 kami...

Lain kali kalau ada lg program2 mcm nie, rasa nak join je lagi.... Itu pun lau atok & nenek sudi nak tlg jagakan cucu3 dia nie nant...

Benda paling penting yg kita perlu ada dlm membina keluarag adlh "ILMU" .... Tanpa Ilmu kita akan rasa kosong... Orang yg berjaya adlh org yg cintakan Ilmu...

Paling mudah adlh wujudkan suasana Ilmu dlm rumah kita... X perlu susah2.... Cuma wujudkan 1 sudut bacaan pun ok... lama2 leh buat 1 mini perpustakaan... nak ajar ank cintakan buku pun senang... jangan suruh mereka membaca, tapi kita baca bersama2 dgn mereka... 

Anak kecil lebih banyak melihat daripada mendengar... Jadilah contoh yang terbaik buat ank2 kita... Kita adalh guru pertama mereka sblm mereka melangkah ke alam persekolahan...

Ada byk lagi benda yg saya nak share, tapi terasa banyak sangat sampai x tahu nak tulis ape lagi... X pe nant ki share lagi erk...

Jumaat, 23 Mei 2014

KATALOG TUPPERWARE - KEMPEN 4/2014 (VALID 12 MAY - 31 MAY 2014)

Walaupun dah terlewat 11 hari.... Tapi x terlambat utk saya upload katalog terbaru Tupperware nie kan...
Orang kata "Biar Terlewat, Tapi Jangan X Upload  Langsung"


Buat peminat2 Tupperware, kalau nak order macam biasa boleh hubungi saya di:

Email: adeqsyafiah@yahoo.com // fasz_4ever@yahoo.com
FB: Syafiah Baby Collections  // Amni Ammar
SMS : 017-6825372 (SMS)

COD area : Taman Alam Megah, Shah Alam, Putra Heights & Kota Kemuning

















Khamis, 22 Mei 2014

Mak Yong SENTAP LAH....

Tetiba Mak Yong nak sentap sgt sekarang nie.... Kalau ada sape2 ingat pasal entri sblm nie yg diri dipulaukan... Cite tue x abis lagi ok.... Memang Mak Yong sentap sangat2 nie... Tengah cuba pujuk hati nie... Walaupun sebelum2 nie malas nak amik port n pikir... tapi lama2 x leh tahan gak kan...

Ok... Sebelum2 nie Mak Yong mmg dah pernah beritahu kawan2 yg kalau Mak Yong x suka Mak Yong akan cakap... Itu pun pasal kerja aje lah kan... tetiba ari nie, Mak Yong macam dah dapat tangkap yg mereka2 itu mmg terasa ngan Mak Yong... Apa yg mampu Mak Yong buat sekarang adalah berdoa & berusaha supaya org akan suka dengan Mak Yong.. dah x larat nak jumpa tanya kenapa... Hello awak dah 3 series, Mak Yong pun next year nak join kamu org ok... X moh lar buat perangai kanak2 riang lagi... malu kat ank2 je nant...

Maaf jika saya ada mengguris hati dan perasaan anda... mungkin ianya berlaku secara tidak sengaja @ tanpa saya sedar... tegurlah saya kerna kadang-kala sya terleka....

Sabarlah wahai hati... sabarlah wahai Mak Yong... Apa yg terjadi itu  semua ujian utk mematangkan kita dalam menempuh hidup yg mendatang... Hilangkanlah sifat marah dari hatiku... mak yong takut nant hati jadi hitam pula... 

Rabu, 21 Mei 2014

BENGKUNG PILIHAN - MODEN & TRADISIONAL

Semalam kan dah cite yg IBU Am dah decide pun nak pakai Set Bersalin Tanamera... OK walaupun kat dalam set tue mmg dah ada tersedia bengkung....

Inilah rupa bengkung Tanamera yg aku amik pic kat website dia...
http://tanamerapostnatal.com/ 
Hmmm... since pg tadi aku terbaca dekat Page Kak Engku mengenai Fungsi Bengkung Moden.... Aku terpikir lar nak dapatkan 1 bengkung moden gak... Oh yer rupa bengkung moden yg aku berkenan adlh mcm nie...
Bengkung Moden - Zap On
Menurut kata Kak Engku, selain daripada senang dipakai ia juga sangat bagus untuk mengelakkan perut kita daripada dimasuki angin selepas bersalin. Kita juga boleh terus memakainya segera sebaik sahaja pulang daripada dewan bersalin iaitu ketika di wad. 

Itu yang buat hati aku nie tergedik2 nak cari gak bengkung moden nie.... Ada lg 1 jenis bengkung moden iaitu jenis zip... Tapi hati nie mcm x berkenan sgt la pula... W/pun dia siap ada infrared bagai... Hati x terusik nak beli.... Ok nak tgk rupa bengkung zip mcm mana... Meh aku tepekkan gak gambar utk tatapan korang erk....

Mesti korang pk kan.... Apalah aku nie ank dah nak masuk 3 org x kan br nak cari bengkung kot... Ok utk makluman semua sebelum nie aku mmg pakai bengkung sepanjang aku berpantang... Pakai bengkung Lilit Jawa... Memang sangat best pakai bengkung nie... Terasa ringan je badan nak gerak...
Bengkung Tradisional - Lilit Jawa
Tujuan utama aku nak pakai adlh nak pakai masa lepas kuar dari Labour Room n nak balik umah... lagi 1 kan kali ni aku bersalin nak dekat puasa, so masa raya tue leh lar aku pakai bengkung moden ngan baju2 raya aku... X kan lar aku nak melilit bengkung kat kg lak... Lau kat umah Ummi aku x pe gak... Tapi raya kami 1 family balik ke kg nenek2 aku & Mertua aku... Memang sangat2 x sesuai ok... 

Sambil2 taip nie aku dah terjumpa yg offer hg best kat aku... Next week kita tgu je barang sampai ok... 

Hehehe... syok nyer lah shopping nie kan... Lagi2 shopping on9... Memang cepat jer.... muahaha...

Selasa, 20 Mei 2014

Debaran 35w - 5w to go

This week dah 35w....5w to go.... Oh no... Rasa macam x caya jerrrr... Berdebar2 lak rasa hati nie... Hopefully dipermudahkan lah segala urusan semasa proses bersalin nanti... & berharap sesangat yg En.Hubby dapat temankan saya dlm Labour Room... Alhamdulillah yg sblm2 nie dia dapat temankan saya... Dialah sumber kekuatan saya... Kadang2 tengah sakit tue kite leh terlupa... Nasib baik ada dia yg mengingatkan saya selalu...

Preparation masih belum lengkap lagi nie... W/pun dah ank yg ke-3... Preparation macam ank 1st ok... X kan lah nak pakai sume yg kakak n abg dia punya je kot... Baby baru mesti nak brg baru gak kan...

OK utk IBU yg belum beli cuma SET BERSALIN... Dah order Set Bersalin Tanamera dgn dealer dia.... Banyak jugak brg2 lain yg luar drpd set aku add... Hahaha... Next week dapatlah brg2 tue... Nanti aku share ngan korang semua erk... SHAKLEE tetap dihatiku.... Nak kena add beberapa item je lg... Sebab item2 tue aku x amik masa pregnant... 

Utk BABY kena beli Set Bantal Baru nie... Abang & Kakak dah jadikan bantal dorg bantal bucuk... Memang kena beli baru... sabar erk Adeq Baby, next week Ibu gaji kite g shopping erk... Shopping la sangat... Beli Pampers je lagi pun... 

Hajat hati supaya berpantang kali nie dapat turun berat badan dgn jayanya... N sentiasa bertenaga... Sebab sebulan lepas tue nak beraya lak... Mesti lar nak pakai baju cantik2 kan... Baju raya dah siap 4-5psg nie...

Doakan saya & baby selamat ye kawan2 semua....

Isnin, 5 Mei 2014

MITTEN & SOCKS - GIFT SET : READY STOCK


Dapatkan hanya daripada kami Syafiah BABY Collections // Amni Ammar 
MITTEN & SOCKS - GIFT SET sekarang... 
READY STOCK....
Stok yang sangat2 LIMITED... PM kami segera... 
CEPAT sebelum kehabisan....
Price: RM16.00 (INCLUDE POSTAGE) utk 1 set....
Kalau beli lebih lain harga....