Cari Blog Ini

Rabu, 19 Februari 2014

Pengalaman Saya



Alhamdulillah sy berjaya menyusukan Ammar secara ekslusif selama 6 bulan... Walaupun x berjaya utk 2thn sbb umur Ammar 1thn 2bln sy disahkan mengandung lagi... sekurang2nya terubat ckit kecewa sbb x berjaya menyusukan Amni selama 6bln... sbb umur Amni 4bln sy dah pregnant lg... X kisah lar org nak kata sy nie mengandung rapat ke apa... Bagi sy itu semua reski... Bukan itu yg sy nak cerita... Tapi....

Saya perasan susu sgt meriah utk Ammar... Byk yg sy belajar sebenarnya drpd kekecewaaan dahulu.... Saya semakin rajin makan supplement "SHAKLEE" selepas kelahiran Ammar... X de stress2... Rajin pam... n ETC lagi...

Nak jadi cerita semasa umur Ammar 8bln, Amni dimasukkan ke hospital kerna terkena jangkitan paru2... Nak x nak sy lah yg kena jaga... Nasib baik masa tue stok susu mmg sgt2 byk... Dah lah perg hosp sehelai sepinggang... X bawa apa2... Dah lah sy nie mengalami masalah x pandai buat "mermet"... Terlalu bergantung hidup dgn breastpump...
Kat office sy pakai "Medela mini Elektrik"... Kat umah lak sy lebih selesa pakai "Medela Harmony"...

Malam Ammar terpaksa tdo dgn Ummi... Ammar cuma minum EBM sepanjang sy duk hosp jaga Amni... Dapat jumpa Ammar 1/2jam je setiap hari... Tapi sy gunakan sebaik mungkin... Saya bagi dia minum puas2... 

Waktu malam kat hosp walau x pandai buat "mermet" sy usahakan juga... supaya sy x terkena bengkak susu... Susu yg dah diperah tue saya suakan kat Amni utk minum... Alhamdulillah juga sbb Amni nak minum... Lau idak mana sy nak letak... 

Masa tue baru sy leh jwb pertanyaan hubby sy sblm kejadian tue... Hubby tanya "Susu yg byk2 nie nak buat apa? Sbb penuh dah peti ais x leh nak letak lauk pun"... Saya cuma diam... W/pun hubby cakap mcm tue, tp dia sgt2 support sy yg berniat nak bg ank2 kami minum susu ibu secara ekslusif... Apa pun sy sgt berterima kasih dgn dia... Kalau dia x ada, mayb awal2 lg sy dah giveup... Kadang2 dia yg tlg simpankan ice pack ke dlm peti ais lps sy blk keje... "THANKS ABANG"

P/S: Kalau ada sesiapa yg berminat nak order SHAKLEE bolehlah hubungi saya segera...

Nama: Zulaiha Syuhada Zulkifli
ID SHAKLEE: 907369
Email: adeqsyafiah@yahoo.com // fasz_4ever@yahoo.com
FB: Sihat.Bertenaga.Cergas // Amni Ammar
SMS : 017-6825372


● Always Safe ● Always Green ● Always Works

Selasa, 18 Februari 2014

Car Seat Baru... Jom Beli, Murah Jer!

Jika sebelum nie sy ada cerita pasal mcm nak tukar car seat baru buat putera & puteri hati saya... sekarang sy dah jumpa yang sesuai... Saya juga berminat utk buka order kepada yg berminat.... Rupa car seat tersebut adalah spt berikut....
Sorry pic blur cikit.....
Buat masa nie stok yg ada dekat supplier cuma warna BURBERRY (O6) & PINK (02) SAHAJA.... 

Disebabkan saya nak beli sekali untuk ank2 sy, jd sy nak 
offer hg kasih sayang iaitu RM75 (dah include postage).... saya dah survey2 Market Price RM90++...


Jika anda berminat bolehlah SMS sy di:

Zulaiha (017-6825372) 
email: adeqsyafiah@yahoo.com
PM Fb saya di Syafiah Baby Collections...

Saya akan kumpulkan order dan kemungkinan besar barag ready utk dipos pd minggu hadapan....


"Keselamatan Anak Kita, Tanggungjawab Kita"

Keperluan Car Seat buat Anak-anak...

Kalau orang tanya penting ke car seat nie... Bagi aku ianya tersangat2 penting.... Budak 2 org nie lau x duk kat car seat nant mula lar berebut minta duk kat atas pangku ibu... Adushhhh... dah lar perut ibu nie makin hari makin besar... Ingat senang ke nak bawa kete dgn kamu duk kat ibu.... Merbahaya tahu x wahai ank2... 

Saya terpikir nak tukar car seat sedia ada kepada yg baru... Ini pun utk persediaan kehadiran baby baru nant... sebab baby selalu mest kena duk depan dlm bakul khas... So kakak ngan abang kena behave duk kat belakang tue...
Ini Pic Amni time baby duk kat dalam bakul... Pic Ammar x de la pula....




















Amni & Ammar duk dalam car seat masing2... Nampak x dah penuh tempat duduk belakang dgn car seat dorg jer... Lau ade org nak tumpang naik kete, mmg akan ada prob sbb bonet kereta muat letak 1 car seat sahaja...

Saya juga perlu menggunakan car seat kerna jarak perjalanan dari umah ke umah Ummi adalh lebih kurang 15 minit... Dengan keadaan jalan yang berbukit serta keadaan aliran trafik amat menyukarkan saya untuk mengawal putera & puteri hati saya semasa didalam kereta... Belum lagi lau ada yg buat konsert... Masa tue mmg rasa susah nak handle....

Apa2 pun kita sbg ibubapa mmg akan fikirkan keselamatan anak2 dalm segala keadaan.... Kerana merekalah permata hati ayahbonda...Kerna dirimu begitu berharga....

Isnin, 17 Februari 2014

Pencarian Taska bermula buat Puteri Sulung

Actually aku ingat nak anta Puteri sulung aku pergi sekolah tadika jer tahun nie.... Tapi semua tadika yang aku call tak nak terima budak 3tahun dah start tahun nie... kalau ada pun tak ada disediakan daycare.... Aku ada jumpa 1 tadika nie, Islamik & ada daycare... but dekat Alam Impian sana... tadika kat Kota Kemuning dekat ngan office aku... Memang tidak akan kupilih kerna menyimpang jauh dari perjalanan balik ke rumah nanti...

Setelah difikir-fikirkan akhirnya aku setuju untuk cari Taska jer untuk Kak Yong Amni... Sepatutnya awal bulan ari tue aku dah start hantar... Disebabkan kekangan waktu & sebab2 lain, aku delaykan lagi kemasukan Amni... Hari2 Amni asyik cakap ngan aku dia nak pergi sekolah... asal nampak tadika @ taska,dia akan cakap itu sekolah dia... Buat masa nie aku masih hantar Amni & Ammar ke rumah Ummi... tapi sampai bila nak menyusahkan orang tua kan... Ingat next month nak start hantar Amni... Lepas tue Ammar lak menyusul lau ok... Bulan 8@9 dah kena pikir utk sorg lg....

Tujuan utama aku nak cari yg dekat dgn office sbb supaya senang aku nak g tgk @ buat spotcheck mengejut ke nant... N kalau ada apa2 emergency mcm ank demam ke ape leh
 aku lari kejap dr ofc kan... 

Padahal kat sebelah umah ummi aku ade je Taska... Tapi ummi x pernah suggest nak benarkan pun kami ank2 anta cucu2 dia yg 4 org buat masa nie kat ctu... Dia kata dah hari2 duk sebelah, dia dah tau schedule n perangai bdk2 dgn pengasuh kat ctue... carilah yg elok ckit... Yg leh ajar mengaji ke... Sebab Ummi kata, Amni dah pandai mengaji... Kena train ckt lagi ok la tue....

So nant kalau dah betul2 confirm ank2 aku msuk taska aku akan share dgn semua Taska mana yg telah ku pilih... 

Serba salah sebenarnya nie... nak pisahkan diorg dr nenek dorg.... drpd lahir hingga kini, nenek lah yg jaga bdk 2 org nie... Itu pun sebab Atok yg nak sgt dgn cucu2 tue....

Terima Kasih UMMIAYAH... Jasa kalian mmg x kan dapat kubalas dgn wang ringgit... kerna pengorbanan kalian terlalu berharga....